Akut tandvård: Att tänka på om man biter av en tand

Vad gör man om man behöver akut tandvård ute på glesbygden? När man har långt till närmaste tandläkare?

Att använda sig av sista minuten-tid vid akut tandvård
Många tandvårdskliniker runtom i Sverige erbjuder sista minuten-tider till reducerade priser. Dock har de lediga tiderna oftast blivit tillgängliga genom återbud så antalet är inte sällan begränsat. Sista minuten-tiderna erbjuder oftast enklare behandlingar som undersökning hos tandläkare eller borttagning av tandsten och missfärgningar hos en tandhygienist, men vid bokning kan man ändå ofta ordna en tid för vad det än är man behöver hjälp med.

När akut tandvård är nödvändigt
Om man har skadat en tand genom en olycka, till exempel att man råkat bita av sig en tand, eller om man har ihållande värk ska man söka hjälp. En längre tids tandvärk är mer svårbehandlad och man bör bli behandlad så fort som möjligt. Är man svullen och har svullnader under tungan ska man omedelbart uppsöka tandvården. I sällsynta fall kan nämligen sådana svullnader leda till infektioner som kan kräva antibiotikabehandling. Har man under en längre tid upplevt ömhet när man tuggat är det också bra att söka hjälp. Personer som ska vara extra uppmärksamma vid tandinfektioner är dem som varit under strålbehandling riktad mot käkpartiet, har problem med hjärtklaffarna eller nedsatt immunförsvar.

Hur man går tillväga
För att boka en sista minuten-tid ringer man helt enkelt sin tandläkare eller tandvårdsklinik och hör sig för. Tjänsten Tandläkare.se erbjuder även sista minuten tider för akut tandvård. Via deras hemsida kan man se de närmaste tillgängliga tiderna för olika behandlingar hos olika mottagningar.

Men om tandvårdskliniken är stängd eller om det av någon annan anledning inte går att få tag i tillgängliga tider så kan man ringa vårdupplysningen. I vissa landsting är det även möjligt att ringa 112 om man behöver hjälp akut. Oavsett vem man kontaktar så blir man vidarekopplad till en jourhavande tandläkare som man får komma överens om en lämplig lösning med. Efter ett akutbesök är det viktigt att följa upp besöket och se om det krävs ytterligare behandlingar.

Kostnaden för en sista minuten-tid
Sista minuten-tider är i regel mycket billigare än vad en ordinarie tid hade varit. Vissa behandlingar reduceras med mer än halva priset. En standby-tid som från början hade kostat runt sexhundra kronor kan alltså reduceras till så låga priser som tvåhundra kronor beroende på klinik och behandling. Men om man vid telefonbokning meddelar att man behöver en akuttid och det inte finns några sista minuten-tider tillgängliga kan de flesta tandvårdskliniker avsätta en tid. I de fallen betalar man i regel ordinarie pris.